(oversat fra engelsk af google)

Negative renter er sneget ind i de europæiske økonomier i løbet af de sidste 3 år. ECBs ubarmhjertige forsøg på at stimulere vækst og inflation har haft alle slags konsekvenser, bare ikke dem, som bankbankerne havde håbet på.


I dag er der over $ 15 billioner negativt afkastende gæld overalt i verden, og det er ved at blive større.


Danmarks tredjestørste bank tilbyder nu låntagere realkreditlån til en negativ rente, hvilket faktisk betaler sine kunder for at låne penge til et huskøb. Jyske Bank sagde i denne uge, at kunderne nu ville være i stand til at optage et 10-årigt fastforrentet realkreditlån med en rente på -0,5%, hvilket betyder, at kunderne vil betale mindre end det beløb, de lånte, eller præcist, hvad vi sagde, ville ske i vores preview af 2016 af den dystopiske fremtid.


Hvad dette betyder er, at hvis du køber et hus til € 1 million og betaler dit lån fuldt ud i 10 år, betaler du kun banken € 995.000. Ingen pantebetalinger skyldes mellem købs- og udbetalingsdato, så en låntager skal faktisk kun tilbagebetale hovedstolen … med en lille rabat, hvilket garanterer, at banken mister penge på lånet.


”Det er et andet kapitel i pantelånets historie,” sagde Jyske Bank boligøkonom Mikkel Høegh til det danske tv ifølge Copenhagen Post. “For et par måneder siden ville vi have sagt, at dette ikke ville være muligt, men vi er blevet overrasket gang på gang, og dette åbner en ny mulighed for husejere.”


“Rent praktisk vil den negative rente fungere som et ’tilskud’ til tilbagebetalingen. Og tilbagebetalingsdelen bliver mindre og mindre, efterhånden som gælden reduceres,” forklarede Høegh.
Hvordan er det muligt? “Ja, jeg forstår det næppe heller ikke. Faktisk sagde jeg, at det ikke kan ske. Men vi har fundet ud af, hvordan man kan have et negativrentelån,” forklarede Høegh.
Når det er sagt, selv med en negativ rente, opkræver banker ofte gebyrer i forbindelse med låntagningen, hvilket betyder, at husejere stadig kan betale mere.
Som Insider bemærker, er Jyske Banks negative rente den seneste i en række ekstremt lave rente-tilbud fra banker til danske husejere.


Det, der dog er endnu mere underligt, er, at i modsætning til de fleste af sine europæiske jævnaldrende, har Danmarks Nationalbanken, Danmarks centralbank, haft sin største udlånsrente positivt på 0,05 procent siden januar 2015, mens store dele af Europa og Schweiz har skåret deres renter dybt negativt territorium i de sidste 5 år.


Og mens negative renter på realkreditlån først nu bliver tilgængelige for forbrugerne, har de været tilgængelige på kortvarige realkreditobligationer i Danmark siden maj, ifølge Bloomberg. “Det har aldrig været billigere at låne,” fortæller Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker ved Nordeas boligfinansieringsenhed i Danmark, til Bloomberg.

Kommentarer