COVID-19 og oliepriskrig

For mange virker investeringer i turbulente tider som disse både uoverskuelige og abstrakte. Men hvad fortæller historien os egentlig? Og hvordan kommer man ud af krisen – ikke kun helskindet – men også stærkere? Det giver vi i det følgende et bud på.

Historisk fakta

  • 9,8% årligt – aktiemarkedets historiske afkast (S&P 500)
  • Recessioner er forbipasserende – markedet vender tilbage tilbage til fordums styrke – og fortsætter op over.

Øget risiko – øget spredning

Krisetider kommer og går. Aktuelt er din kortsigtede risiko øget, primært pga. af coronakrisen og oliepriskrigen. Det ses af den øgede volatilitet i aktiemarkedet. En vigtig tommelfingerregel er, at man under krisetider bør sprede sin risiko så meget som muligt. Man bør ikke stoppe med at investere – man bør diversificere sin portefølje. Det vil altså sige, at man spreder sin eksponering over flere forskellige typer af værdipapirer. Her kunne f.eks. være tale om ejendomsobligationer, fastforrentede ejendomsaktiver eller råvarer – aktiver der historisk set klarer sig godt under recessioner og yder sikkerhed og stabile afkast.

Giver det overhovedet mening at investere nu?

Det er svært – hvis ikke umuligt – at forsøge at time markedet. Ikke desto mindre er det historisk set en god idé at investere i tider med økonomisk nedgang. Kigger man på aktiemarkedets mest toneangivende indeks – S&P 500 – ser man, at det samlede historiske afkast, hen over de sidste 100 år, har været 9,8% årligt. Historien viser, at recessioner er forbipasserende reguleringer – og at aktiemarkedet ikke blot vender tilbage til fordums styrke, men derimod fortsætter op over. Det er tæt på meningsløst at vente på den perfekte timing af en bundformation på markedet, da dette i praksis er aldeles uladsiggørligt.

Det er derimod meningsfuldt at handle aktiver til lavere priser end hvad de måtte vurderes værd til i fremtiden – altid. Verdenen, uden coronakrisen og oliepriskrigen, vender tilbage. Derfor er der gode handler at foretage, i tider hvor andre sidder på hænderne. Det er nemlig præcis denne usikkerhed og tilbageholdenhed som skaber priser der er til at lukrere på. For de som udviser rettidig omhu og ikke lader sig fange i deres følelsers vold, vel at mærke.

Kommentarer