Nul-punktet

Elsk dem eller afsky dem, negative renter er tilbage i rampelyset, og imens adskillige centralbanker debatterer fordele og ulemper ved at gå ned ad den uortodokse rute, der allerede er betrådt af Japans Centralbank og Den Europæiske Centralbank.

Den Amerikanske Centralbank har hidtil afvist Trumps opfordringer til at vedtage negative satser. Den Britiske Centralbank guvernør Andrew Bailey sagde også, at han ikke overvejer at tage satser under nul. Men markederne mener modsat. Føderale-midler, for første gang nogensinde, afspejler en lille chance for, at en negativ rentepolitik finder vej til de amerikanske kyster. Kortvarige britiske forgyldte udbytter er tilbage under 0%.

Sandheden er, at coronakrisen presser politikerne til at gøre mere for at støtte vækst. New Zealand har markeret et muligt skift til negative satser, blot dage efter, at Norge sænkede satserne til 0%. Den Britiske Centralbank-chef Bailey afviste at udelukke det helt.

Powell og andre embedsmænd vil holde møde i de kommende dage, hvor Powell vil vidne for et senatudvalg på tirsdag. Bailey vil blive afhørt af britiske lovgivere på onsdag. Deres bemærkninger vil blive scannet nøje for enhver skift i holdning.

Target Practice

Måneder sent, og i en by på vej ud af lockdown grebet, Kinas Nationale Folkekongres mødes i Beijing den 22. maj.

Udfordringen for markederne er de årlige vækstmål og finanspolitiske detaljer. Sidste års vækstmål var på omkring 6% oplyser Reuters. I marts var 5% opnået. Begge virker fantasifulde nu. Størrelsen på det målrettede underskud og størrelsen på gældsoptagelse, der er nødvendigt for at betale for det, er også i fokus.

Det langvarige underskud på 3% af BNP vil sandsynligvis blive brudt. For at dække det skal der bruges 5 billioner yuan (700 milliarder dollars) i særlige obligationer. Det kan også tilbyde en guide til, hvilken slags monetære indsats Kinas Folkebank udarbejder.

Kinas Folkebanks manglende nedsættelse af en nøglebankudlånsrente på fredag fik nogle til at undre sig over, om de i stedet vil vælge at skære sin lånsprisrente på onsdag. Men muligvis er det den skattemæssige bazooka, der poleres.

Detailhandlen ramt

Den amerikanske indtjeningssæson i første kvartal afvikles for det meste, men detailhandelen er bare ved at starte op.

De kommende dage giver resultater fra store amerikanske detailhandlere, herunder Walmart, Home Depot, Lowe’s, Target, Kohl’s og Best Buy. Deres tal vil vise, om amerikanere, der er bundet af coronavirus, stadig bruger penge.

Med mere end 35 millioner amerikanske job tabt siden midten af marts, er udsigterne ikke rosenrøde for forbrugernes skønsmæssige sektor – der forventes at have et fald på 45% i indtjeningen i 1. kvartal. Forbrugernes hæfteklammer skal på den anden side se en stigning på 5,2% ifølge IBES-data fra Refinitiv.

Detailhandlerne rapporterer i skyggen af e-handelsgiganten, Amazon, som er blandt de “blive-hjemme” aktier, der drager fordel af lukningen. Amazons aktier er steget ca. 28% i år.

Olie udbløber igen

Tirsdag bringer den månedlige udløb af U.S. Vest-Texas mellemliggende rå Futures-kontrakt. Udløbet forvandlet til et mareridt sidste måned, da råolie faldt til negativ satser på -$40 per tønde og fyldt lagertanke afskrækket handlende fra at tage imod levering af olie.

Mange er bekymrede over en gentagelse. Den amerikanske organisation, Commodity Futures Trading Commission, har allerede advaret markedsdeltagerne om, at de igen skal være forberedt på volatilitet og negativ prisfastsættelse. Efter alt, forbliver olieopbevaring stram, og den amerikanske efterspørgsel er stadig 23% under sidste års gennemsnit.

Men oliepriserne er sent steget fra håb om, at energiefterspørgslen vil få et løft fra en lempelse af nedlukningsbegrænsningerne. I et andet håbefuldt tegn faldt amerikanske råvarebeholdninger i den seneste uge for første gang siden januar.

Alligevel ser nogle erhvervsdrivende ud til at adlyde CFTC’s advarsel. Mængder i juli-futureskontrakten, der udløber om en måneds tid, overgår juni-kontrakten med næsten 50%.

Den Store Nedskæring

Bortset fra Kina, er der andre nye markeder, der kæmper for at skære renten. Efter Indonesien på tirsdag og Thailand onsdag, følger Tyrkiet og Sydafrika på torsdag, og begge forventes at sænke kurserne igen til trods for hårde slag, deres valutaer har udholdt på det seneste.

Analysemålinger forudsiger, at Sydafrika vil skære sin hovedrate på 4,25% med yderligere 50 basispoint. Økonomer understreger, at enhver lempelse af politikken skal være betydelig, hvis den skal tilbyde hjælp til den lidende økonomi.

Tyrkiets møde bliver endnu mere interessant. Lira er rekordlave, hårde valutareserver aftager, og inflationen er i dobbeltcifrene, men alligevel vil alt det, der sandsynligvis ikke afskrækker centralbanken fra at smide yderligere 50-100 basispoint, fra dens reporente på 8,75%.

Kommentarer