COVID COMEBACK

I flere lande som Indien, Japan og Thailand har COVID-19 gjort comeback, selvom virusset tidligere på året ellers var spået en tilbagetrækning.  

Her var særligt Indien blevet spået som årets store vinder med en vækst på 10% i overskud.

De lovende fremtidsudsigter er sidenhen blevet skudt til jorden som følge af pandemiens anden bølge, som har medført en stigning i den daglige infektionsrate, der nu er den højest målte på globalt plan. Central banken gjorde opmærksom på de mulige økonomiske konsekvenser, da det officielt blev pointeret, at ”penge- og finanspolitikker allerede har brugt det meste af deres råderum”.

I april faldt rupien med 2,7% i forhold til dollaren i en periode, hvor den amerikanske greenback i sig selv var svag, de indiske aktier havde på tredje uge registreret et tab, og mistilliden til lån var voksende.

Effekten lod sig mærke globalt i alt fra råvarer til forbrugsvarer. Da indien er verdens tredjestørste forbruger af olie, er priserne under pres. Derfor er det samtidig bekymrende, at jo længere krisen varer, jo større er chancerne for, at der kommer nye vaccineresistente virusmutationer.

 PÅ HOLD FOR CENTRAL BANKEN

Den 28. april sluttede mødet i den amerikanske Central Bank, hvor det blev drøftet, hvordan markederne bedst kunne hjælpes til at reagere på de økonomiske opsving i den amerikanske økonomi samt den høje inflation, der ses, efter at forbrugspriserne i marts har haft den højeste stigning i mere end 8-1/2 år.

Central Bankens formand Jerome Powell ser inflationen som ”en smule højere” i år. I følge et brev sendt til senatoren Rick Scott, konstaterer Powell, at han fortsat føler sig forpligtet til at begrænse en hver overskridelse. At de ti årige renter er blevet stabiliseret, og at inflationen er vendt tilbage langt over målet med 2,6%, er sandsynligvis kortvarigt. Alligevel viser ændringerne at markedets prognoser om fremtidig inflation er stigende, hvilket betyder at statens volatilitet muligvis ikke er overstået endnu. 

’FANG’ advarsel

Omkring 86% af de amerikanske virksomheder har indtil videre oversteget forventningerne til indkomst og de generelle prognoser for 33% Q1 vækst. I de kommende dage vil Facebook, Apple samt Google-forældrene Alphabet og Amazon præsentere den nuværende status for tech-giganterne.

Apples indtjening er steget med ca. 32 %. I mellemtiden rapporterede Tesla i mandags, at dens indtægter forventes at være vokset med 71% ifølge data fra Refinitiv I / B / E / S.

Deres præsentationer kan være nøglen til, hvordan aktierne udvikler sig. Mens de amerikanske aktier er tæt på rekordhøjde, står de overfor en del forhindringer. På trods af det forventede højdepunkt i væksten for den amerikanske økonomi, planlægger det Hvide Hus i øjeblikket næsten en fordobling af skatten på kapitalgevinster blandt den velhavende del af befolkningen.  

ACHTUNG

Det er sjældent at markedet bliver ophidset over tysk politik, men da chancerne stiger for at die Grünen bliver en del af den kommende regering, er investorerne ved at vågne op grundet den mulige risiko i en af Europas største økonomier.

Annalena Baerbock bliver således den første kandidat til kansler blandt die Grünen i partiets 40-årige historie, der i en afstemning overhaler den konservative blok. Flere kampe samt en skandale om indkøb af mundbind har skadet den nuværende CDU/CSU-alliance. Valget af centristen Armin Laschet som kandidat til at efterfølge Angela Merkel som kansler over den mere populære bayerske Markus Soeder, kan samtidig skade alliancens chancer til valget i september. Med en fremtidig regering bestående af die Grünen kan man således se frem til øgede udgifter til klimavenlige projekter og et skub mod e dybere europæisk integration. Dette forklarer, hvorfor den tyske Bund-rente er tæt på at være den højeste i syv uger. 

JAPANS LIVLINE

Torsdagens japanske dataflow er en attraktiv varer på markederne. Februars stigning i de amerikanske statsrenter kan delvist siges at skyldes de japanske køberes fravær fra markedet. Det største livsforsikringsselskab har været tilbageholdende med at tilføje til Treasury aktierne af frygt for at amerikansk inflation vil udløse en gentagelse af første kvartals brutale obligationsudsalg og valuta udsving. Nogle planlægger således at sælge udenlandske obligationer og købe yen-værdipapirer. Japanske investorer købte 906 milliarder yen til netto pris (8.39 mia dollars) af udenlandske obligationer i sidste uge, hvilket er et fald på 47% fra foregående uge. Dette giver således en yderligere forsinkelse i netto indkøbene for ikke at nævne svingninger i statsobligationer. Også her hjemme kan Bank of Japan muligvis ikke byde forsikringsselskabernes planer velkommen, hvis valuta strømmen styrker yenen. BOJ’s møde den 26.-27. april forventes at levere en downbeat prognose for inflationen.

Kommentarer