(oversat af Google)

TILLYKKE MED FØDSELSDAGEN NATO!

Under fødselsdagen Bonhomie, vil spændingerne blive Simmering som den transatlantiske militære alliance vender 70 og lederne af de 29 medlemsstater fejrer nær London på Dec 3-4.

Usa’s præsident Donald Trumps gripes om at skulle “subsidiere” Europa tvinger det til at bidrage mere, mens den franske præsident Emmanuel Macron har pjusket fjer ved at kalde NATO “Brain Dead” og foreslå et “strategisk forhold” med Rusland.

Forvent ophedet debat om Tyrkiets trussel om at stemme imod en forsvars  plan for Baltikum og Polen, medmindre NATO anerkender den kurdiske YPG milits som terrorister. Usandsynligt, da YPG hjalp besejre islamisk stat. Så hvordan kan de pacificere den tyrkiske præsident Tayyip Erdogan samtidig holde YPG på side?

Og topmøde vært Premier minister Boris Johnson vil håbe Trump ikke vade ind i det britiske valg, som kunne udnyttes af oppositionen. Johnson synes forsikret om et flertal og vil ikke ønsker at tage chancer bare en uge før polling.

Med hensyn til NATO’S fremtidige rolle vil topmødet være at bede en gruppe “kloge personer” om at komme med forslag, men de vil ikke rapportere før det næste topmøde i slutningen af 2021.

KARNEVAL AF UTILFREDSHED

Sydamerikanske ledere af MERCOSUR handelsblok indsamling i Brasiliens Bento Gonçalvea  på torsdag for at diskutere takster vil ikke være mangel på taler punkter.

Bølger af voldelige protester og social utilfredshed fejende i hele Latin Amerika har allerede bragt ned Bolivias regering og skubbede valutaer fra Chile til Colombia for at registrere nedture, mens der viser lidt tegn på at abating.

Brasilien har hidtil undgået sådanne uroligheder, men dets valuta, den virkelige, er på rekord lavt, tvinger myndighederne til at gribe ind. Chiles Centralbank sælger dollars midt i den værste måned for peso siden 2011 og en rente nedskæring, der var prissat til december kan nu være i tvivl.

Der er ingen tegn på lettelse for Venezuela, hvor økonomien er kontraherende med tocifrede satser. Endelig har populær utilfredshed hjulpet med at vælge en Center-Left præsident i Argentina, som bliver nødt til at beskæftige sig med en kvælende gældsbyrde.

LØN DAG

U.S. jobskabelse er bremset i år, kører omkring 167.000 per måned, en fjerdedel under 2018 gennemsnittet. Stadig er der ingen reel tegn på, at arbejdsløsheden, i nærheden af en 50-årig lav, er sat til at stige betydeligt. Ikke-Farm payrolls, forfalder på Dec. 6 forventes at vise 183.000 jobs blev oprettet i november, rebounding fra oktober 128.000. Selv om tallene fra oktober sandsynligvis blev skæv gjort af en arbejdernes strejke ved General Motors.

Et prognose-bankende nummer kunne yderligere Boost Wall Street, hvor lagrene gentagne gange har ramt rekordhøjder. Men markederne er på udkig efter tegn på svaghed; efter alt, arbejds  markedet er “ikke  så stærk overalt”, UBS økonomer notat, peger på lommer af fremstillingsvirksomhed og landbrug svaghed.

SMERTE MANAGERS INDEX

Fremstillings undersøgelser vil tilbyde en helbredsundersøgelse af Asiens handels krigssår, med konsensus prognose for en syvende lige måned med faldende fabriks aktivitet i Kina, presset af træg indenlandsk efterspørgsel og halteksport.

Men Djævelen lurer i detaljen. Caixin’s PMI, en separat undersøgelse med fokus på mindre virksomheder, forventes at vise en fjerde lige måned ekspansion, som ville efterlade et billede, der ser i stigende grad som en to-trins økonomi.

Stor industri, domineret af lumbering statslige virksomheder er faldende, mens private Juggernauts såsom Tencent, Alibaba og mindre e-handel virksomheder er skyhøje. Men økonomiske planlæggere er bind deres tid, måske forsigtige med at skabe en 2015-stil Runaway sovs Train. Mens skridt til at lette pengepolitikken hidtil har været foreløbig, kan PMIs give et ekstra skub.

BIG OIL STORE DAG

Dec. 5 er ved at forme sig til at være en stor dag for oliemarkeder. Organisationen af de olieeksporterende lande (OPEC) samler til et politisk møde og samme dag, OPEC største producent Saudi-Arabien vil give den endelige prisfastsættelse for børsnotering af statslige olieselskab Aramco.

IPO vil være elefanten i OPEC mødelokalet, fordi olieprisen på det tidspunkt vil være nøglen til notering, forventes i midten af december.

For et år siden indvilgede OPEC-landene og de ikke-OPEC-lande i at sænke den rå forsyning med 1.200.000 tønder pr. dag for at holde priserne oppe i lyset af den aftagende olieefterspørgsel. I juli forlængede de denne aftale indtil marts 2020.

Erfarne OPEC-Watchers ved aldrig at udelukke muligheden for en overraskelse beslutning, men kilder inden for Gruppen synes temmelig sikker på forsynings-cut pagten vil blive forlænget yderligere i 2020. Efter alt, en oliepris tumler er noget, saudierne vil ikke ønsker at risikere ligesom Aramco aktier liste.

Kommentarer