THE BIG SQUEEZE

På blot en uge er handelen med ‘Reddit crowd’, der pressede erfarne hedgefonde fra GameStop ud, gået globalt.

Besætning på den anden side af bearish spil viste sig at være så rentabelt i GameStop og andre kortsluttede amerikanske aktier, at det ikke tog lang tid for “copycats” at dukke op over hele kloden.

Den 26. januar løftede en tilsyneladende tilfældig købsvanskab en håndfuld aktier i hele Europa. Snart nok opdagede de handlende, hvad den britiske forlægger Pearson, den tyske lægemiddelproducent Evotec og ejendomsfirmaet Unibail-Rodamco havde til fælles: de var blandt Europas mest kortsluttede lagre.

Flytningerne spredte sig derefter til Asien; den 28. januar steg kraftigt kortere australske aktier Webjet, Tassal og InvoCare, mens malaysiske detailinvestorer diskuterede køb af medicinske handskeproducenter for at presse kortsælgere ud.

‘Reddit crowd’ har påvirket de almindelige markeder ved at tvinge hedgefonde til at sælge favoriserede aktier til dækning af tab. Med udestående korte væddemål mod omkring 5.000 amerikanske virksomheder kan handlingen fortsætte.

OL HÆNGER PÅ VACCINER

Japan kører meget på en masse-vaccine-udrulning, frem for alt sit mål om at bringe tusindvis af atleter og fans til Tokyo i juli til de olympiske sommerlege udskudt fra 2020.

Organisationsudvalget siger, at der ikke er nogen tvivl eller indvendinger fra partnere, herunder IOC og sportsforbund. Regeringen har besluttet at skaffe COVID-19-vacciner lokalt for at undgå forsinkelser i podningen af befolkningen.

En pressekonference tirsdag vil give en opdatering af sine planer.

Forsikringsselskaber og lokale sponsorer som Dentsu Group og Asics Corp har milliarder, der kører på legene. De kan kun holde vejret, indtil det olympiske fakkelrelæ begynder i marts.

STORE LÅN

Amerikansk statsgæld ballonerede 40% under Donald Trump, og præsident Joe Biden forventes at holde gældsbunken voksende.

Mandag annoncerer statskassen sin kvartalsvise refusionsplan efterfulgt onsdag med detaljer om forventede auktionsstørrelser for hver løbetid.

Det ses holde auktionsstørrelser stabile; selv efter vedtagelsen af en stimuleringspakke på 900 mia. dollar skulle statskassen være i stand til at imødekomme 2021 finansieringsbehov, regner Wells Fargo.

Nogle bekymrer sig for, at så meget lån kan plette den amerikanske gælds appel. Selvom Biden ikke skubber igennem hele sin udgiftsplan på 1,9 billioner dollars, var stimulansforventninger blandt faktorer, der for nylig skubbede statsrenterne til 10-måneders højder.

DÅRLIGE BANKER

Nogle af Europas største banker – Santander, Deutsche Bank og Intesa – aflægger snart resultaterne for 2020, et vanskeligt år, hvor nedlukninger stoppede økonomien og satte millioner af låntagere i økonomisk fare.

Udsigten fra Refinitiv I / B / E / S-data er, at indtjeningen har været mindre end 50% sidste år og derefter igen 63% i 2021.

Alligevel er Europas langsomme udbredelsestempo en bekymring; fortsatte lockdown ville skabe usikkerhed om, hvorvidt stærkt forgældede europæere nogensinde kan tilbagebetale deres lån.

Så vær opmærksom i bankernes erklæringer på antallet af låntagere, der stadig tager betalingsferie for billån eller pant. Og se også på omfanget af lån, som långivere omklassificerer for at have en højere risiko for ikke at blive tilbagebetalt.

DEALMAKING, ITALIENSK STIL

En vigtig forhandlings-uge ligger forude for Italien. Skæbnen for verdens ældste bank, Monte dei Paschi, er i hænderne på Andrea Orcel, den nye mand med ansvar for større rival UniCredit.

Italiens skatkammer har undersøgt et salg af kæmpende statsejet MPS til UniCredit med håb om, at forhandlingerne starter denne måned. Så Orcel, en anerkendt forhandler kunne meget vel styre fremtiden for ikke en, men muligvis to italienske banker.

I Rom er i mellemtiden regeringspartier nødt til at indgå en ny aftale med italienske Viva, der forlader regeringen og tvinger premierminister Giuseppe Contes fratræden. Pandemien og den stejleste recession siden slutningen af 2. verdenskrig tilføjer en presserende følelse af forhandlingen.

Kommentarer