Udbrud

Wuhan i det centrale Kina er på størrelse med London. Men flyvninger til og fra byen er aflyst,motorveje er lukket og soldater bevogte banegården, som Kina forsøger at karantæne  centrum af en virus udbrud, der har dræbt 81 mennesker og inficeret tusinder, breder sig til mere end 10 lande, herunder USA og Japan.

Regeringen har også udvidet Lunar nytår ferie og flere store virksomheder lukket ned eller fortalte personalet til at arbejde hjemmefra i et forsøg på at bremse spredningen.

Beijings svar har været beroligende for mange i forhold til dens hemmelighedsfulde håndtering af SARS-epidemien i 2003. Og Verdenssundhedsorganisationen siger, at selv om dette er “en nødsituation i Kina”, er det ikke af international bekymring endnu.

Alligevel er det uklart, hvor dødbringende denne sygdom er, eller om Beijing afslører det fulde billede. Nylige fald i aktiekurserne og de lidelser yuan viser markeder prissætning langsommere vækst og en pengepolitisk reaktion. Udbruddet falder sammen med Lunar nytår ferie – en højsæson for rejser, underholdende og gaver. Hvis udgifterne til sådanne tjenester falder 10%, vil den kinesiske vækst bremse 1,2 procentpoint, S & P Global beregner.

Et højere dødstal eller flere tilfælde i udlandet vil bringe den globale vækst i fare. SARS-krisen halverede næsten den asiatiske efterspørgsel efter flypassagerer og påførte luftfartsselskaberne og hotel- og restaurationsbranchen tab. Olie’s 7% fald i sidste uge og fortsatte dias på mandag indebærer bekymringer for væksten i verden er allerede ved at opbygge.

LANGE FAANGS

I løbet af december ferien, vil folk over hele verden har handlet på Amazon, set Netflix viser og sendt hilsner over iPhones, Facebook og Gmail. Snart vil vi se, hvordan dette udspillede sig i de nederste linjer i de virksomheder, der er grupperet sammen som FAANGs og er kollektivt værd næsten $ 4 billioner.

Q4 indtjening fra Netflix underwhelmed Wall Street. Men Facebook bør sende 6,2% indtjeningvækst på 29 januar, mens Apple indtjening, der skyldes 28 januar, forventes at være vokset 8,7%. Amazon har advaret om, at højere investeringsudgifter vil dæmpe indtjeningen pr.aktie,  men det ser kvartalsvise indtægter op 18,7%.

Alphabet (Googles moderselskab), der skyldes den følgende uge, bør også sende højere indtægter, men en 1,7% indtjening tilbagegang.

Sammenlign dette med forventningerne til S&P500 samlet – 0,8% indtjening tilbagegang og 4,4% omsætningsvækst. DEN FAANGs  har også ført den amerikanske egenkapital bull run; lige siden oktober, aktier i nogle af dem er op 20-40%, versus 11% for indekset. Eventuelle skuffelser kan synke flere aktier end blot  FAANGs.

EUROPÆISK BILULYKKE

Verdens lagre fejrede Kina-USA handel våbenhvile ved at fremskynde i et nytår rally. Men europæiske auto aktier er styrtet ud på tegn, de vil være først i skudlinjen, hvis en handelskrig bryder ud med Washington. Præsident Donald Trumps seneste trussel om at hæve toldsatserne på bilimport fra EU sendte kuldegysninger ned ad ryggen på ledere, der allerede kæmper med hård regulering, hvilket forsinker efterspørgslen på centrale markeder og konkurrencen med elbiler.

Ingen overraskelse da, at europæiske auto aktier . SXAP  skred til deres største ugentlige fald siden august, kaste 3,9%, selv som den pan-europæiske aktieindeks vendte tilbage til rekordhøjder. Faktisk har auto aktier afkoblet fra Tysklands DAX-indeks siden slutningen af 2019, rammer 10-årige nedture i forhold til denne benchmark.

At gøre tingene værre er en anden fortjeneste advarsel fra Daimler, og en Citi ratings nedgradere for Renault. Interessant, auto sektor indtjening forventes at vokse næsten 10% i Q4. Men investorerne er afstivning for ubehagelige overraskelser.

BOE-ING

Storbritannien forlader EU i slutningen af ugen,  men dagen vil være lidt mere end symbolsk, da 31.

Af større interesse velsagtens, er torsdagens Bank of England møde – Mark Carney’s sidste som guvernør. Spørgsmålet er, om BoE vil slutte centralbankjævnaldrende i at sænke renten. Økonomisk vækst og inflation tog et hit fra 3-1/2 års Brexit usikkerhed,  så en række dystre data og dovish politiker kommentar så forventninger til en nedskæring hurtigt bygge.

Men pengemarkederne, der på et tidspunkt har prissat en 70% chance for en kvart-point sats reduktion, har trimmet disse forventninger til omkring 50%. De seneste indikatorer, der dækker perioden efter valget den 12. Sterling omkring $ 1,31, er midt i sin handel rækkevidde hidtil i 2020 – hvor det hoveder næste hængsler på BOE’s  beslutning og prognoser for, om økonomien vil finde mere brændstof, når den starter et nyt liv uden for EU.

FED OVERVÅGNINGSLISTE

Fed skal styre sit første politiske møde i 2020’erne mellem Scylla og Charybdis: Amerikanske aktieindeks er på næseblod niveauer mod trumpianske valgår pres for lavere satser.

Målet for fed fondsfonde vil helt sikkert stå tilbage i sit interval på 1,5 % til 1,75 % onsdag. Centralbanken vil gerne se, hvordan de tre nedskæringer fra 2019 siver ud gennem økonomien. Også i betragtning af fodret midler brugt den første halvdel af det seneste årti nær nul, er der næppe plads til at skære mere, uden at vække bekymring over negative priser, deflation og aktivpriser.

Et mere umiddelbart spørgsmål er, hvor længe Fed lader sin banksystem interventioner køre, nu hvor årets udgang er gået uden nogen repo marked uro. Dens natten operationer vil fortsætte indtil mindst midten af februar, men en debat er i gang, om at etablere en stående repo facilitet for banker. Investorer vil også se for kommentarer om Fed’s pivot tilbage til balance ekspansion.

Trump vil sandsynligvis også afsige sin dom. Advance fjerde kvartal BNP lander torsdag – 2,1% vækst forventes – og Trump kan gentage sit argument om, at hvis det ikke var for Fed politiske stramninger, ville væksten være tæt på 4%.

Kommentarer