OPTÆLLING AF DEN ØKONOMISKE VEJAFGIFT

Den coronavirus fortsætter med at kræve liv, men virkningen på den globale efterspørgsel og virksomheder er lige begyndt at kunne mærkes. De seneste dage har oplevet en utrættelig strøm af dystre overskrifter som forsyningskæder fra New Zealand til USA følte virkningen af et lammet Kina.

Toyota og Honda suspenderer produktionen i Kina, Hyundai har standset arbejdet i Sydkorea, flyselskaber er jordforbindelse flyvninger og reducere personale, og centralbankerne er lempelse politik.

Kinas 2020 vækst skøn er blevet skåret så meget som et procentpoint fra de 6% oprindeligt forventet. Nogle fabrikker kunne genåbne i de kommende dage, mens andre forventes at forblive lukket for nu.

Nogle finansielle markeder var hurtige til at komme sig: Wall Street klatrede til rekorder, opmuntret af indtjening og økonomiske data. Kinesiske aktier, som mistede 700 milliarder dollar af markedsværdien ved genåbning efter Lunar nytår helligdage, har nu kradset tilbage halvdelen af disse tab. Men råvarepriser som kobber og olie, set af mange som et bedre signal for realøkonomien, har stadig en måde at komme sig på.

Investorer venter på at få en udlæsning af den økonomiske vejafgift kan være en smule mere tålmodig. Inflation og monetære indikatorer i Kina er planlagt til frigivelse i løbet af de kommende dage, sidstnævnte forventes at vise nogle virkninger af centralbankens bestræbelser på at støtte lidende virksomheder.

Men detailsalg og industriaktivitet vil først blive offentliggjort i marts, mens handelsdata udkommer til udgivelse den 7 februar er blevet udskudt.

“FRYGT IKKE REPO”

Det, efter al sandsynlighed, vil være en af de vigtigste budskaber Federal Reserve formand Jerome Powell søger at levere til amerikanske lovgivere i to dage af vidneudsagn på Capitol Hill. Givet Powell og hans Fed besætning har været konsekvent i de seneste budskaber, at der ikke er travlt med at genoptage rentenedsættelser (eller vandreture), og at de ser økonomien i “et godt sted” et emne, der kan generere fyrværkeri i hans optrædener tirsdag og onsdag er “repo”.

En gruppe demokrater fra Senatets bankudvalg, hvor Powell onsdag leder, har allerede sendt ham en liste over spørgsmål om sidste efterårs omvæltning på markedet for genkøbsaftaler, hvor bankerne går til at sikre finansiering til at opfylde deres reservekrav. Episoden – når en kontant klemme kørte natten repo renten til 10% – tvang Fed tilbage i den aktive obligationskøb forretning for første gang i omkring fem år, og det skovlede op mere end $ 300 milliarder af T-regninger siden.

Fed er også blevet långiver af første udvej i repo markedet, pumpe snesevis af milliarder af dollars hver dag i pengemarkederne for at sikre likviditet og undgå en anden klemme.

Politikerne mener, at repo-optøjerne blev udløst af at have tilladt bankreserveniveauet at falde for lavt i de omkring to år, det havde ladet stash af obligationer på sin balance svinde ind. Reserverne er på opsvinget igen, men lige hvor sweet spot i reserve niveauer ligger er den store ukendte, og Powell vil blive presset til svar.

EUROPAS VENDEPUNKT

De europæiske aktiemarkeder har allerede sat i en stjernespækket præstation i 2020 med mange indeks rammer rekordhøjder i de seneste dage. Med resultaterne sæson i gang, stoxx 600 virksomheder ses rapportering 1,2% indtjeningvækst i fjerde kvartal, ifølge IBES Refinitiv, der markerer afslutningen på en ni-måneders corporate recession i Europa.

Nu er det på tide at se, om BNP-aflæsninger udkommer give nogen antydninger af disse “grønne skud” opdaget i de seneste europæiske PMI aflæsninger, som ansporede håb om, at en lang afmatning i regionens fremstillingssektor også kunne være bottoming ud.

I Storbritannien viste de seneste PMI-aflæsninger et fald efter valget i januar, da servicevirksomheder havde den stærkeste tilstrømning af nye ordrer siden midten af 2018. December BNP-data, der forfalder tirsdag, forventes at komme ind på 0,8% i Q4 år-til-år efter 1,1% i Q3.

På kontinentet forventes flash data ud på fredag at vise, at år-til-år BNP-vækst i hele blokken forblev på 1,0% i fjerde kvartal, mens ekspansion i Tyskland forventes at afkøle til 0,4% år-i-år fra 0,5% i Q3.

Selv med potentielle supply chain forstyrrelser i kølvandet på coronavirus udbruddet, der kunne være nogle nye hovedpine venter lige rundt om hjørnet.

HAPPY Valentinsdag filings, TESLA WATCHERS!

I slutningen af ugen vil se en byge af anmeldelser fra investeringsselskaber som fristen for 13F formularer for den kvartalsvise periode, der slutter 31 december falder den 14 februar. Investeringsselskaber, der har mere end $ 100 millioner i værdipapirer er forpligtet til at indgive og oplyse deres beholdninger i værdipapirer og andre produkter, ifølge SEC hjemmeside.

En af de varme aktier at holde øje med er elbil maker Tesla, som har set en spektakulær rally på næsten 80% i år. Tesla har været på at sætte gang i markederne, da investorerne satsede på topchef Elon Musks vision og om fremtiden for elbiler.

Så hvem er på, og hvem er væk fra den store Tesla rutsjebane? Indtil nu er de største institutionelle aktionærer Baillie Gifford, Capital World og Vanguard, mens dens tre største hedgefond investorer er Renaissance Technologies, Gilder Gagnon Howe & Co og Citadel, ifølge Refinitiv data. En sælger i kvartalet var Saudi-Arabiens offentlige investeringsfond, ifølge en nylig ansøgning.

CENTRALBANK I DEN TID AF CORONA

En kobling af centralbanker er indstillet til at mødes i de kommende dage som dødstallet fra den dødelige virus udbrud har krydset 600-mærket, mens analytikere stadig tæller omkostningerne til den globale økonomi.

Mens store globale centralbanker, herunder Fed og Reserve Bank of Australia har advaret om et betydeligt hit fra virus til økonomisk produktion i de seneste dage, har de stoppet kort for at løsne pengepolitikken direkte.

Men ikke så deres nye marked kolleger. Både Filippinerne og Thailand sænke renten uventet i denne uge, mens Singapore, som kontrollerer politik via sin valuta, sagde sin lokale dollar har mere plads til at svække.

Emerging market centralbanker har mere grund til at frygte virkningen af den frygtede virus. Kina tegner sig nu for en tredjedel af den globale vækst sammenlignet med kun 10% under SARS-epidemien, og de økonomier med de stærkeste handelsforbindelser med Beijing føler varmen.

Med flere eksponeringskanaler, herunder handel, turisme og tjenesteydelser, vil centralbanker fra Sverige til Indonesien have masser af stof til eftertanke, når de politiske beslutningstagere mødes i de kommende uger.

Kommentarer