(oversat fra engelsk af google)

Se disse kurver
Moody’s advarede i denne uge om, at en handelskrig kunne tippe amerikansk økonomi til recession næste år. Og den amerikanske præsident, Donald Trumps seneste beslutning om at hæve toldsatser på kinesiske varer, har muligvis bragt denne risiko lidt tættere på. I det mindste synes obligationsmarkedet at tænke på det – udbyttet på tre måneders amerikanske statsobligationsregnskaber ligger i stigende grad over 10-årige udbytter.

En vedvarende kurveinversion, som sådan et skift kaldes, vil blive betragtet som et surt brand recession signal; I en normalt voksende økonomi er længere daterede låneomkostninger højere end kortsigtede satser.

Men kurven har sendt en falsk alarm mindst en gang før, og nogle tror det gør det igen, først og fremmest fordi store Fed-køb har deprimeret længere udbytter. En stor udstedelse af kortfristet gæld har også sandsynligvis bidraget til udfladningen.

Hvilket bringer os til et andet spørgsmål. I betragtning af, at nettolåntagningen i 2019 vil overstige $ 1 billioner, kan Washington finde sig selv scrambling for at finde købere? Nogle dårlige bånd auktioner har for nylig rejst spørgsmålet om, hvorvidt Kina er parring af Treasury køb – på grund af den eskalerende handel spat. Smidende spændinger vil holde spørgsmålet levende.

TALK, TWEET, REPEAT
Industriproduktion, detailhandel, huspriser: Et antal data i de kommende dage skulle give investorerne en ide om, hvordan Kinas økonomi var i fare på baggrund af 10% amerikanske tariffer og myndigheders stimuleringspolitikker.

Hurtigt frem og indsatsen er blevet rejst – ganske meget. På fredag ??dræbte Washington takster på 200 milliarder dollar af kinesiske varer til 25%, og Trump, der vendte tilbage til Twitter, har truet mere. Beijing advarede det ville gengælde, selvom det ikke sagde hvordan.

Forhandlinger om at forsøge at afslutte en 10 måneder gammel handelskrig mellem verdens største økonomier fortsætter, og markederne har taget hjertet af Kinas beslutning om at holde fast i forhandlingerne. En anden faktor er Kinas centralbank, som sikrede markeder, at den havde “rige” politiske redskaber til at klare eksterne usikkerheder. Svage økonomiske data kan kun cementere denne løsning.

OLIEPØL
Verdensøkonomien ser ud til at skifte til et lavere gear, men Brent rå futures holder over 70 dollar pr. Tønde, en stigning på 30% i år. Barclays ser en stigning til $ 74- $ 75 i det kommende år.

På kort sigt ser olien godt ud. På efterspørgselssiden ramte den kinesiske import en rekord i april, muligvis på grund af økonomiske tiltag, der trådte i kraft. Og forsyningen er blevet begrænset af et rørforureningsproblem i Rusland og amerikanske sanktioner, der har reduceret forsendelser fra Venezuela og Iran.

Den venezuelanske eksport er faldet med 40% siden januar, og Irans eksport er mere end halveret til en million fat pr. Dag eller mindre. De forventes at glide yderligere i maj.

Ingen af ??disse problemer løses når som helst snart. Iran for en truer med at gengælde mod amerikanske sanktioner ved at overtræde en nuklear pagt, der blev underskrevet i 2015. Sanktioner har undladt at løsrive den venezuelanske præsident Nicolas Maduro, men de vil sandsynligvis reducere olieeksporten yderligere i maj efter udløbet af en 28 april-dato for USA virksomheder til at gennemføre eksisterende tilbud.

INGEN STICKER SHOCK
Få amerikanske dataserier har været lige så hakket i de seneste måneder som detailsalg. December fald i kerne salg var den største i næsten to årtier – kun for at blive fulgt af en lige stor sving til opad i januar. Efterspørgsel efter big-billetgenstande som biler skubbede derefter marts i alt til højest i 18 måneder.

Forbrugernes modstandsdygtighed, der blev udviklet af et stærkt arbejdsmarked, var en nøglepille for støtten til den amerikanske økonomi i første kvartal. Så i april læsning vil vise, om denne vilje til at bruge fortsætter i 2. kvartal.

Reuters estimater peger på den første back-to-back stigning i detailsalg siden november. Overskudssalget ses 0,2%.

Rapporten kommer snart, efter at Trump pålagde nye takster på 200 milliarder dollar af kinesisk import, men det er alt for hurtigt at se en meningsfuld indvirkning fra handelskriget mellem verdens to største økonomier. Shoppere vil sandsynligvis ikke begynde at reagere på stickerchok indtil tredje kvartal.

ITALIA DEJA VU
Endnu en gang ser det ud til, at der er god grund til at bekymre sig over Italien, eurozons tredjestørste økonomi – og en af ??dens mest gældsbestemte.

Spændingerne har spredt sig inden for den regerende koalition over en korruptionskandale, der kostede en junior minister hans job. Rom kan finde sig selv at betale regningen for en bankbailout, efter at BlackRock slog en foreslået redning af Carige. Og endelig har Europa-Kommissionen advaret om, at den italienske økonomi kan forværres yderligere. Så en anden opgør med EU kan være truende.

Hvordan drøftelser om underskudsmålene kan sprænge ud, kunne blive klarere ved finansministrernes 16. maj Eurogroup-møde.

Tegn på kompromis vil bringe lindring til italienske obligationsmarkeder, hvor udbyttet har set deres største ugentlige spring i tre måneder med en stigning på over 10 basispoint. Kontrast det til Spanien og Portugal, ofte klumpet ind i Italien som euroområdet “periferi” – 10-årige spanske udbytter er på 2-1 / 2 år træk, mens portugisiske udbytter har rørt rekordlows.

Den seneste obligationsafsætning, der tog italienske udbytter til 2,7%, er lille sammenlignet med rutinen for et år siden, da udbyttet steg til 3,4%. Men hvem kan skyldes en følelse af deja vu?

Kommentarer