(oversat fra engelsk af google)

Theresa May

Theresa maj trådte ind i 10 Downing Street i juli 2016 med det udtrykkelige mål at tage Storbritannien ud af EU. Hun vil afvige som premierminister i sommer, da han har mislykket den ambition. Ingen kan sige, at hun ikke prøvede – efter tre forsøg på at få hendes EU-tilbagetrækningsregning gennem parlamentet, måtte hun endelig indrømme, at det var dødt i vandet.

Spekulationer om hendes afrejse har været rigelig hele måneden. Nu er det vente og se, om hendes efterfølger vil komme bedre ud med tilbagetrækningsaftalen, eller hvis han eller hun styrer Storbritannien mod en ikke-brugt Brexit. Det er klart, at risikoen for at gå ned uden for EU uden en overgangsperiode er steget, da eurosceptikeren Boris Johnson er favorit til at lykkes i maj. Den anden risiko er et nyt valg og muligvis et hængende parlament. Det betyder, at sterling kunne lide flere tab; den er faldet næsten 3% i denne måned over for dollar og euro.

Maj vil forblive ansvarlig, da de konservative vælger en ny leder. Hendes sidste opgave som premierminister – indbydende amerikanske præsident Donald Trump til Storbritannien – vil forhåbentlig være lettere end at forsøge at levere Brexit.

 

Mobiltelefoner
Handelskriget mellem kinesisk og amerikansk handel har formet sig fra en takstmængde til en kamp over, som kontrollerer global teknologi. Washington har forbudt amerikanske firmaer i at drive forretning med den kinesiske telekommunikationsgigant Huawei. I det væsentlige forringes virksomhedens evne til at lave nye chips til sine fremtidige smartphones.

Som chipmakers og virksomheder, herunder Panasonic og ARM, faldt i tråd bag USA’s forbud, og andre som Toshiba krypterede for at kontrollere deres eksponering, bliver den udbredte virkning af flytningen på komplekse globale forsyningskæder klar.

Derfor har aktier tumblet over hele verden. Det potentielle tab af forretninger fra den kinesiske smartphone-gigant har blandt andet ramt Europas AMS og STMicroelectronics. Taiwan Semiconductor, som Bernstein-analytikere beregner, skaber omkring 11% af indtægterne fra Huawei, sank også.

Philadelphia halvlederindekset, der i vid udstrækning ses som en bellwether for verdens chipmakers, har tabt omkring 18% på bare en måned siden den 24. april slog rekorden højt.

Men nogle telekomudstyrsfirmaer som Nokia og Ericsson kan være til gavn, hvis Huawei clampdown viderevirker forretninger til dem.

Trumps seneste påstand om, at Huawei kunne indgå i en handelsaftale, har injiceret noget håb på markederne, men medmindre yderligere forhandlinger bliver annonceret, vil investorerne forblive uoverbeviste.

 

ECB?

Markederne har en sjov måde at gentage sig selv og præcis seks år på fra ‘taper tantrum’en, da investorerne freaked ved den pludselige erkendelse, at US Fed ønskede at afslutte pengeudskrivning, spekulerer nogle på, om noget lignende brygger igen.

En overbevisning om handelskrig mellem USA og Kina vil tvinge Fed til at reducere renten har skubbet benchmark statsobligationsrenter, der drev globale lånekostnader til det laveste i år. Men ligesom i 2013 flagger Fed noget anderledes.

Det har signaleret, at det kan sidde på hænderne “for nogen tid”. Så hvis udbytter begynder at springe op igen, kan tingene blive skræmmende.

Fremtrædende markeder har især smertefulde minder om den koniske tantrum. Økonomiske overraskelser i udviklingslandene er de mest negative nu på seks år, ifølge et indeks udarbejdet af Citi. Og næsten 4 milliarder dollar flygtede EM-aktier sidste uge, EM-aktier er faldet omkring 10% indtil videre i denne måned, og de præmier, som investorerne efterspørger at holde EM-obligationer, har spundet.

Det er klart, at mange investorer ikke hænger rundt for at finde ud af, hvad der sker næste gang.

 

Indien

Efter en fantastisk sejr i verdens største valg begynder den indiske premierminister Narendra Modi at sammensætte et nyt kabinet og en 100-dages handlingsplan. Fokus er på hvem bliver finansminister – Arun Jaitley, en nøglefelder i mange år, siges at være ude af løbet på grund af dårlig sundhed.

Modi genvalg vælger en global trend med højre-populister, der fejrer til sejr, fra USA til Brasilien og Italien. Energiveret af hans mærke af hinduistisk nationalisme gav vælgere mindre vægt på hans manglende jobskabelse – et nøgleord for kampagnen ved det sidste valg. Faktisk skød en kompleks skattereform og en flashdemonetisering millioner af arbejde.

Troværdighedsspørgsmål til side, kommende vækstdata vil være en påmindelse om, at mens investorerne gav Modi en stor tommelfingre op og skubbet indiske aktier til rekordhøjder, er økonomien mindre munter. Virksomhedsindtjeningen er faktisk skuffet i årene, hvor Modi har været på kontoret. Og små virksomheder, lavindkomstbønder, jobsøgende og likviditetshævede banker vil kræve flere af ham i sit andet mandat.

 

US Travel
Den amerikanske sommerferie sæson begynder uofficielt med Memorial Day weekend, og rejse mængder i USA bør være den næsthøjeste på rekord i år, ifølge American Automobile Association (AAA). På trods af høje brændstofpriser vil næsten 43 millioner amerikanere rejse over den lange weekend, og 37,6 millioner kører, hvilket gør denne ferierejsesæson den travleste siden 2005, forudsiger AAA.

Men benzinforsyningerne er stramme på de amerikanske øst- og vestkyster, hvilket giver begge regioner sårbare over for potentielle prispiger på pumpen, ligesom sommertidens højsæson starter. Høje brændstofpriser skåret i folks skønsmæssige udgifter, så spørgsmålet er, hvilken indvirkning der vil være på forbrugeren i USA.

Forbrugerudgifter – som omfatter udgifter til tjenester som rejse – hoppede mest i løbet af næsten i decennium, efter små stigninger i de foregående to måneder. Men selvom væksten i 1. kvartal i USA var en sund 3,2% på årsbasis, voksede forbrugernes udgifter mindre. I de kommende måneder er økonomien generelt set decelererende; spørgsmålet er, hvilken rolle forbruger- og rejseudgifterne vil spille.

Kommentarer